OAJ:n suurten kaupunkien neuvottelupäivät Seinäjoella 21.-22.9.2023 

Espoon ja Kauniaisten opettajien ammattiyhdistä edustivat neuvottelupäivillä Petra Siltainsuu (varapuheenjohtaja), Matti Kangasniemi (sihteeri), Tarja Mäkinen (liikunta-ja kulttuuriasiainhoitaja), Julia Uotila (liikunta- ja kulttuuriasiainhoitaja) ja Helena Lyyra (varapääluottamusmies, JUKO).

Torstai 21.9.2023

Päivät avasi Jaakko Kemell Seinäjoen opettajien ammattiyhdistyksestä. OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murron terveiset välitti  OAJ:n 1. varapuheenjohtaja Katariina Kattelius.

-Syntyvyyden lasku ja lapsimäärän väheneminen haastavat kuntien taloutta ja opetusalaa.

Hallitusohjelma: hyvät koulutustavoitteet, kylmäävät työelämäuudistukset

-OAJ:n näkökulmasta hallitusohjelmassa on useita hyviä kirjauksia mm. varhaiskasvatuksen opettajamäärien lisääminen, perusopetuksen tuntimäärän kasvattaminen, oppimisen tuen ulottaminen varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle jne.

-Suunnitelmaan koulutuksen rahoituksen nostamiseksi pohjaismaiselle tavoitetasolle ei kuitenkaan ole annettu tehtäväksi.

-Oppimisen tuen uudistaminen on aloitettava heti.

-Aikuiskoulutuksen lakkauttaminen on vahingollista politiikkaa.

Työmarkkina- ja sopimisjärjestelmän tila ja tulevaisuus

-OAJ vastustaa jyrkästi vientimallin tai minkään muun palkkamallin kirjaamista lakiin.

-Hallitusohjelman työlainsäädäntöesitykset horjuttavat työmarkkinoiden tasapainoa. Palkansaajan asemaa heikennetään merkittävästi.

Mitä seuraavaksi? 

-Kuntavaalit 2025, sopimusneuvottelut keväällä 2025, OAJ:ssa uuden strategian valmistelu käynnissä ja OAJ täyttää 50 vuotta.

Seinäjoen kaupungin henkilöstöjohtaja Eija Pienimäki ja turvallisuuspäällikkö Elina Hihnala-Mäkelä kertoivat Seinäjoen kaupungista työnantajana.

-Seinäjoki eli ”avaruuden pääkaupunki” myöntää palkallisen vapaan omaan ja perheenjäsenten kuntoutukseen osallistumiseen.

-60-vuotta täyttäneille on kuuden päivän kuntotarkastukset Kuortaneella.

-30 vuotta työskennelleille myönnetään viikon palkallinen loma.

Iltapäivällä yhdistykset kertoivat kuulumisia omilta alueiltaan. Vieraille oli vielä opastettu kierros Alvar Aallon suunnittelemassa hallinto- ja kulttuurikeskuksessa.

Illallisella juhlapuheen piti Seinäjoen sivistys- ja hyvinvointijohtaja Antti Takala.

Perjantai 22.9. 

Seinäjoen kaupungintalolla kansanedustaja ja Seinäjoen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Paula Risikko kertoi etäyhteydellä ajankohtaisia asioita eduskunnasta opetuksesta ja varhaiskasvatuksesta. 

Petri Lindroos OAJ:n neuvottelujohtaja kertoi ajankohtaisia asioita neuvotteluista.

Opettajat Marko Varamäki ja Hannele Rajalahti kertoivat Yrittäjämäisestä toimintatavasta perus- ja lukio-opetuksessa  Seinäjoella. 

Lopuksi oli vielä yhteenveto päivistä sekä vuoden 2024 neuvottelupäivien järjestäjästä sopiminen. Suurten kaupunkien neuvottelupäivät vuonna 2024 järjestää Espoo.

Suuret kiitokset Seinäjoen opettajien ammattiyhdistykselle erinomaisista järjestelyistä